ترمزها جزء حیاتی سیستم ایمنی وسیله نقلیه شما هستند و برای اطمینان از ترمزگیری ایمن و کارآمد، باید در شرایط خوبی باشند. با این حال، بسیاری از مردم از مدت زمان ماندگاری لنت ترمزها و زمان نیاز به تعویض آن بیاطلاع هستند. در این مقاله در مورد عوامل مؤثر بر عمر لنت ترمز، از جمله نحوه استفاده، شرایط آب و هوایی و شرایط جاده بحث خواهیم کرد. همچنین به نحوه نگهداری صحیح از لنت ترمزها و زمان تعویض آنها اشاره خواهیم کرد. در ادامه انواع مختلف ترمز و مزایا و معایب هر یک را شرح خواهیم داد.
تأثیر آب و هوا بر عمر لنت ترمزها
آب و هوا میتواند تأثیر قابل توجهی بر وضعیت ترمز خودرو داشته باشد. در اینجا چند نمونه از تأثیر آب و هوا بر لنت ترمز آورده شده است:
– رطوبت: در شرایط مرطوب، مانند باران یا برف، ترمزها میتوانند به دلیل اصطکاک و فشار اضافی روی لنت ترمز، سریعتر دچار سایش شوند.
– گرمای شدید: دمای بسیار گرم میتواند باعث تغییر شکل لنت ترمز و روتور شود که میتواند بر عملکرد آنها تأثیر بگذارد و سایش را افزایش دهد.
– سرمای شدید: دمای بسیار سرد میتواند باعث جمع شدن اجزای ترمز و دشوارتر شدن حرکت آنها شود که میتواند کارایی ترمز را کاهش دهد.
– شن و ماسه در جادهها: در مناطق ساحلی یا جایی که نمک برای یخزدایی جادهها در زمستان استفاده میشود، قرار گرفتن در معرض نمک و ماسه میتواند باعث سایش بیشتر لنت ترمزها و منجر به خوردگی اجزای فلزی شود.
چگونه شرایط جاده بر ترمزهای ما تأثیر میگذارد؟
شرایط جاده نیز میتواند تأثیر قابل توجهی بر عمر سیستم ترمز داشته باشد. در اینجا چند نمونه از نحوه تأثیر شرایط جاده بر ترمز آورده شده است:
– رانندگی در جادههای کوهستانی: رانندگی در جادههای کوهستانی شیبدار و پیچهای مکرر میتواند نیاز به استفاده مکرر و طولانی مدت از ترمز داشته باشد که همین عامل سبب سایش بیشتر لنت ترمزها میَشود.
– رانندگی در جادههای پر دستانداز: جادههای دارای چاله و فرورفتگی میتوانند باعث لرزش خودرو شوند. جای تعجب نیست که این عوامل سایش و پارگی لنت ترمزها و سایر اجزا را افزایش دهد و منجر به آسیب شدید در خودرو شود.
– رانندگی در جادههای گرد و خاکی و شنی: جادههای گرد و خاکی و شنی میتوانند باعث ورود ذرات به اجزای ترمز شوند که سبب سایش و آسیب به لنت ترمزها میشود.
در نظر گرفتن این عوامل برای تعیین عمر مفید لنت ترمز بسیار ضروری است. علاوه بر آن تعمیر و نگهداری منظم و تعویض در زمان مناسب، سبب افزایش کارایی خودروی شما میشود.
اگر احساس میکنید ترمزهایتان از کار میافتد یا متوجه رفتار غیرعادی، مانند صدا یا لرزش شُدید، بهتر است در اسرع وقت لنتها توسط یک متخصص بررسی شوند تا مطمئن شوید که وسیله نقلیه شما همه استانداردهای ایمنی را رعایت میکند.
تأثیر سبک رانندگی بر عمر لنت ترمزها
به طور تقریبی میتوان گفت که خودروهای ایرانی از نظر سیستم ترمز مشابه یکدیگر هستند و جنس لنت ترمزهای تولید شده در خودروهای ایرانی تقریباً یکسان میباشد. بنابراین نحوه رانندگی تأثیر زیادی در کاهش یا افزایش طول عمر لنت ترمز خودرو خواهد داشت.
عوامل زیر سبب کاهش عمر لنت ترمز خودرو خواهد شد:
– انجام توقفهای شدید و سخت به طور مکرر، سبب نابودی لنت ترمزها خواهد شد.
– درگیر کردن هردو پا روی پدالها، و فشار دادن دائمی ترمز برای کاهش سرعت سبب میشود لنتها دائماً به دیسک ساییده شوند و عمر آنها کاهش یابد.
– عدم رعایت فاصله طولی با خودروی جلویی که سبب فشار بیشتر بر پدال ترمز میشود. در واقع هرچقدر فاصله خودروی شما با خودروی جلویی کمتر باشد، زمان کمتری برای ترمز کردن در اختیار خواهید داشت، بنابراین برای یک توقف ناگهانی و جلوگیری از برخورد با خودروی جلویی، مجبور به یک ترمز شدید خواهید شد که این شوک وارد شده به لنتها، سبب ساییدگی آنها میشود.
باید توجه داشت که رانندگی کارآمد علاوه بر افزایش عمر وسیله نقلیه شما به افزایش طول عمر لنت ترمز خودرو نیز کمک میکند.
جمعبندی
اینکه طول مسیر رانندگی افراد در محیط شهری باشد یا بزرگراهی نیز بر طول عمر لنت ترمز خودرو اثر دارد. در صورتی که افراد مسیرهای داخل شهری را برای رسیدن به مقصد انتخاب کنند، به علت حجم ترافیک و وجودهای چراغهای راهنمایی و رانندگی، مجبور به استفاده مکرر از ترمز میشوند که در نتیجه ساییدگی سریعتر لنت ترمزها را به همراه دارد. اما در صورتی که مسیرهای بزرگراهی برای رسیدن به مقصد انتخاب شوند، به علت کم بودن حجم ترافیک و رانندگی یکنواخت، طول عمر لنتها افزایش مییابد. در پایان چند نکته برای افزایش طول عمر لنت ترمز خودرو بیان میکنیم:
– نوع لنت ترمز و کیفیت آن
– تعداد سرنشینان خودرو
– سبک رانندگی
– میزان استفاده از خودرو در یک دوره زمانی خاص
– نوع خودرو (خودروهای سنگین سریعتر از خودروهای سبک دچار فرسودگی لنت میشوند.)
– محل زندگی (نوع آب و هوای منطقه، ترافیک محلی و…)