
احتمالاً می توانید به زمانی فکر کنید که ترمز زدن زودتر، تفاوت زیادی ایجاد می کرد. یک ثانیه دیرتر یا چند متر دورتر، چه در شرایط غیرقابل اجتناب باشد و چه بر اثر عدم تمرکز لحظه ای، می تواند یک رانندگی معمولی را به یک فاجعه تبدیل کند. برای تغییر این شرایط، ترمز اضطراری خودکار (AEB) به کمک رانندگان آمده است و در تمام بخشهای صنعت خودرو در حال گسترش است.
ترمز اضطراری خودکار
ترمز اضطراری خودکار (Automatic Emergency Braking)، یک سیستم ایمنی فعال است که در صورت تشخیص تصادف احتمالی، ترمز خودرو را فعال می کند. در ترمزهای معمولی اگر راننده، ترمز را فشار دهد، می تواند نیروی ترمز را افزایش دهد، اما برای جلوگیری از برخورد کافی نیست. اما در ترمز اضطراری خودکار، همانطور که از نام آن پیداست، به طور خودکار کار می کند، بدون اینکه راننده واقعاً پدال ترمز را لمس کند. این فناوری معمولاً از رادار یا دوربین برای شناسایی موقعیتهای تهدیدکننده استفاده میکند.
همه سیستم های ترمز اضطراری خودکار (AEB) وسایل نقلیه را شناسایی می کنند و بسیاری از آنها می توانند عابران پیاده و دوچرخه سواران را حس کنند. هدف AEB کاهش تصادفات با شروع ترمزگیری در هنگام بروز شرایط خطرناک یا ترمزگیری نامناسب راننده است. هر چه خودرو کندتر حرکت کند، احتمال اینکه سیستم ترمز اضطراری خودکار بتواند آن را برای جلوگیری از برخورد متوقف کند، بیشتر است.
اولین سیستم های AEB در اواسط دهه 2000 بر روی خودروهای لوکس ظاهر شدند. تا اول سپتامبر 2022، تقریباً تمام خودروهای جدید فروخته شده در ایالات متحده از این فناوری به عنوان تجهیزات استاندارد برخوردار خواهند بود. از زمانی که AEB برای اولین بار ظاهر شد، خودروسازان سیستم های متعددی را با سطوح مختلف توانایی ارائه کرده اند. اگرچه که این فناوری هنوز در ایران تنها در خودروهای لوکس وارداتی وجود دارد، اما بد نیست که بدانید وسایل نقلیه دارای چه نوع سیستم هایی هستند و در حین رانندگی چه انتظاری باید از آنها داشت؟
ترمز اضطراری خودکار چگونه عمل می کند؟
برخی از خودروها از حسگرهای رادار نصب شده در جلو پنجره، سپر یا دریچه های هوا استفاده می کنند. گروهی دیگر از دوربینهایی بهره می گیرند که معمولاً در داخل شیشه ی جلو در پشت قسمت آینههای دید عقب نصب میشوند. برخی از هر دو استفاده می کنند. روش تشخیص هر چه که باشد، نرم افزار به طور مداوم، پتانسیل تصادف را بر اساس داده های حسگر محاسبه می کند. اگر پارامترهای خاصی رعایت شود، هنگامی که خودرو به بازه ی خطر نزدیک شود، نرم افزار FCW و AEB را فعال می کند.
هشدار برخورد رو به جلو چیست ؟ (Forward Collision Warning)
ترمز اضطراری خودکار (AEB) معمولاً با هشدار برخورد رو به جلو (FCW) همراه می شود. این هشدار، اغلب یک صدا، سیگنال مرئی یا یک بازخورد لمسی است که یک لحظه قبل از AEB خودرو فعال می شود. و به راننده اجازه می دهد تا متوجه شود که احتمال یک برخورد، قریب الوقوع است. و به رانندگان فرصتی می دهد تا واکنش نشان دهند و ترمز را فشار دهند. اما اگر اقدام کافی انجام نشود، AEB مداخله می کند و خودرو متوقف می شود. و بدین صورت توقف ناگهانی ماشین شما در مواقع خطر، بدون تمرکز و تصمیم شما، می تواند به یک اتفاق شگفت انگیز تبدیل شود.
ترمز اضطراری خودکار معکوس
آیا تا به حال آرزو کردهاید که در هنگام پارک کردن وسایل نقلیه، از عقب برخورد کردن به موانع غیرممکن باشد؟ ترمز خودکار معکوس (Reverse Automatic Emergency Braking) آن را به واقعیت تبدیل می کند. این سیستم، ترمزها را در صورت تشخیص برخورد از عقب، خواه با خودروی پارک شده، دیوار گاراژ یا موانع دیگر، فعال می کند. این سیستم به جلوگیری از آسیب های ناشی از ضربه های پارکینگ با سرعت کم کمک می کند. ترمز خودکار معکوس بیشتر به عنوان یک راحتی است تا یک افزایش ایمنی.
ترمز اضطراری خودکار با سرعت پایین (Low-speed Automatic Emergency Braking)
برخی از سیستم های AEB فقط در سرعت های پایین تر کار می کنند. این سیستم ها، برای جلوگیری از برخورد در شهرها، ترافیک سنگین و پارکینگ ها طراحی شده اند. به عنوان مثال می توان به پشتیبانی ترمز هوشمند شهری مزدا اشاره کرد که می تواند به طور خودکار خودرویی را که با سرعت کمتر از 18 مایل در ساعت حرکت می کند متوقف و از برخورد آن به مانع جلوگیری کند یا سرعت را قبل از برخورد کاهش دهد. مزدا چندین سال پیش این فناوری را ارائه کرد و آن را با فناوری پشتیبانی ترمز هوشمند با قابلیت بیشتری جایگزین کرد که تا سرعت 90 مایل در ساعت کار می کند.
ترمز اضطراری خودکار تمام سرعت (Full-speed Automatic Emergency Braking)
تا سال 2020، اکثر سیستمهای AEB هم در سرعتهای پایین و هم با سرعتهای بالاتر، در بلوارهای حومه شهر، بزرگراههای روستایی و آزادراهها کار میکردند. با فناوری سنجش توانمندتر، آنها میتوانند فواصل دورتری ازجاده را ببینند تا تشخیص دهند که چه زمانی ممکن است یک برخورد احتمالی رخ دهد. این قضیه باعث میشود که در سرعتهای معمولی هم مفید باشند. با این حال، در اکثر موقعیتهای با سرعت بالاتر، AEB فقط میتواند قبل از برخورد، خودروی شما را تا حد ممکن کند کند، به جای اینکه آن را به موقع متوقف کند تا از برخورد جلوگیری شود.
تشخیص عابر پیاده و دوچرخه سوار چیست؟
به خاطر داشته باشید که خودرویی با AEB لزوماً برای ترمز کردن عابران پیاده برنامه ریزی نشده است. ممکن است فقط توانایی شناسایی سایر وسایل نقلیه را داشته باشد. اما اگر سیستمهای ترمز اضطراری خودکار با فناوری هشدار برخورد از جلو همراه شوند، در نتیجه، AEB به عابران پیاده و دوچرخه سوارانی که ممکن است وارد مسیر حرکت خودرو شوند واکنش نشان می دهد. برخی از سیستم ها همچنین می توانند حیوانات بزرگ را در جاده پیش رو شناسایی کرده و از AEB برای جلوگیری از برخورد یا کاهش ضربه استفاده کنند.
اثربخشی سیستم های ترمز اضطراری خودکار
مطالعات انجام شده در اروپا، ایالات متحده و سایر مناطق به طور مداوم نشان می دهد که AEB یکی از موثرترین فناوری های جلوگیری از برخورد است که می توانید در وسیله نقلیه خود داشته باشید.
یکی از جدیدترین مطالعاتی که توسط مؤسسه دادههای تلفات بزرگراه (HLDI) و مؤسسه بیمه ایمنی بزرگراه (IIHS) در آوریل 2019 صورت گرفت، کاهش 50 درصدی در تصادفات جلو به عقب و همچنین کاهش 56 درصدی تصادفات جلو به عقب همراه با جراحات را برای وسایل نقلیه دارای FCW و AEB نشان داد. و نیز سیستم های ترمز اتوماتیک معکوس در مقایسه با خودروهایی که فقط به دوربین معکوس و سنسور پارک مجهز هستند، 78 درصد کاهش در تصادفات را نشان می دهد.
معایب
یکی از معایبی که در مورد AEB وجود دارد که باید حتما در نظر گرفته شود، احتمال خطا است. بصورتی که ممکن است بی جهت خودرو ترمز کند و باعث وحشت بی مورد شود و احتمال برخورد از عقب با راننده پشت سر را افزایش دهد.
ترمز اضطراری خودکار گاهی اوقات در مواقعی که لازم نیست فعال می شود. به طور مثال:
- سایههایی در جادهها که میتوانند سیستم را فریب دهند و فکر کنند یک شی در جاده است.
- ماشین هایی که در کنار جاده ای در وسط پیچ پارک شده اند.
- تابلوهای فلزی جاده ای که در کنار جاده در وسط یک پیچ قرار دارند.
- مسیرهای شیب دار که ترمز خودکار به جلو یا معکوس را فعال می کنند.
- همچنین، آب و هوا می تواند بر سیستم AEB تأثیر بگذارد. باران، مه و برف دلایل رایجی هستند که سیستم های ایمنی شما ممکن است نتوانند مطابق انتظار عمل کنند.
اگرچه اکنون خودروسازی های بسیاری سیستم AEB را ارائه میکند، اما هیچکدام پیشنهاد نمیکنند که جایگزینی برای هوشیار ماندن در حین رانندگی باشد. این فناوری به اندازه کافی برای شناسایی و کاهش هر گونه تأثیر احتمالی پیشرفته نیست. با این وجود می تواند یک مزیت ایمنی قابل توجه باشد.